Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2008

ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ ΣΤΟ ΑΛΙΒΕΡΙ



Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, αντιστεκόμενοι στα σχέδια εγκατάστασης της μεγαλύτερης ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας λιθάνθρακα της Ευρώπης, στο Μυλάκι Αλιβερίου, δηλώνουν και πάλι, παρά τις πρόσφατες δυσμενείς εξελίξεις επί του θέματος, οι ευαισθητοποιημένοι κάτοικοι του Αλιβερίου, εξαπολύοντας δριμύ κατηγορώ κατά της ΑΓΕΤ και της ΔΕΗ, την ίδια ώρα που αναζητούν συμπαραστάτες.
Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του «Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Αλιβερίου», που τάσσεται κατά της εγκατάστασης της μονάδας λιθάνθρακα στο Μυλάκι, Γ. Λαγανάς, θέτει σε τοποθέτηση του μια σειρά ερωτημάτων για την όλη εξέλιξη του θέματος, από πλευράς της ΑΓΕΤ, της ΔΕΗ και του Δήμου, ενώ κάνει λόγο και για συμπαιγνία φορέων, που οδήγησε στη θετική γνωμοδότης της ΡΑΕ, για την εν λόγω μονάδα. Παράλληλα ζητά την έμπρακτη και αποτελεσματική συμπαράταξη των αρμοδίων φορέων, προκειμένου να αποτραπεί η εγκατάσταση της λιθανθρακικής μονάδας στο Μυλάκι Αλιβερίου.
Ειδικότερα σε ανακοίνωση του μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, ο κ. Λαγανάς καλεί όλες τις πλευρές σε αγώνα ζωής, αναφέροντας μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
«To Αλιβέρι βρίσκεται πάλι στο στόχαστρο της ΔΕΗ και της ΑΓΕΤ. Ο Δ/νων Σύμβουλος της ΔΕΗ ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ότι η ΡΑΕ γνωμοδότησε θετικά για τη δημιουργία λιθανθρακικής μονάδας 800 MW στο Αλιβέρι. Η δική μας έρευνα επιβεβαίωσε αυτή την παρανομία και τη δυσάρεστη εξέλιξη για τον τόπο μας, με τον πιο ανάλγητο τρόπο, με ότι χειρότερο μπορούσε να μας προσφέρει. Με λιθάνθρακα.
Έχοντας αφήσει πίσω της τα σημάδια της μεταλιγνητικής περιόδου, επιστρέφει με χειρότερα σχέδια. Σε απόσταση 80 (ογδόντα) μέτρων από τα σπίτια του οικισμού Μυλάκι, ανάμεσα σε ένα μεγάλο τσιμεντάδικο και σε τρείς άλλες μονάδες της, θέλει να εγκαταστήσει το μεγαλύτερο εργοστάσιο με λιθάνθρακα στην Ευρώπη. Δεν έφταναν το εγκαταλελειμμένο Ορυχείο και το σεληνιακό τοπίο της επιφανειακής εξόρυξης, ούτε η τοξική και ραδιενεργή τέφρα που άφησαν πίσω τους. Δεν αρκούσαν το πυρολυτικό πετρέλαιο και το πετ κώκ που τόσα χρόνια καίνε στην περιοχή ούτε τα τοξικά στερεά και υγρά που χύνονταν ανεξέλεγκτα στη θάλασσα. Δεν «ικανοποιούνταν» από τις εκλύσεις τεράστιων ποσοτήτων ουσιών της όξινης βροχής, τοξικών αερίων ρύπων (διοξειδίων άνθρακα –θείου, και οξειδίων του αζώτου), ούτε από τις υπερσυγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων που άφησαν στην Ταμυναϊκή γη και στη θάλασσα του Ευβοϊκού. Ξέχασαν εύκολα στη «μοίρα» τους, αυτούς πού σημαδεύτηκε η ζωή τους από επαγγελματικά νοσήματα και πολλοί δεν βρίσκονται ανάμεσα μας.
Η ΑΓΕΤ θα εκπληρώσει το παλιό της όνειρο και θα υλοποιήσει όσα με τη ΔΕΗ από 25ετίας έχουν σχεδιάσει: Να δημιουργήσει το μεγαλύτερο διαμετακομιστικό κέντρο λιθάνθρακα της Μεσογείου στο Αλιβέρι. Η σύμπραξη τους μπορεί να είναι η πλατφόρμα για να επεκταθεί η ΑΓΕΤ και στον τομέα της ενέργειας (πρόσφατη τροποποίηση του καταστατικού της) με απώτερο πιθανό στόχο την ιδιωτικοποίηση της ζημιογόνου πλέον ΔΕΗ. Ο λιθάνθρακας μπορεί να είναι το μέγα τίμημα του «αρραβώνα» αφού η LAFARGE ελέγχει διεθνώς το προϊόν και διαθέτει τις αναγκαίες εγκαταστάσεις. Και βέβαια συνεχίζουν να επιμένουν στην εφαρμογή των σχεδίων τους για την χρησιμοποίηση των σκουπιδιών της Αθήνας ως καυσίμου και την χρήση επικίνδυνων πρώτων υλών.
Αυτό συμβαίνει την ίδια στιγμή που σοβαρά ερωτηματικά και ανησυχίες στους κατοίκους της Περιοχής έχουν εγείρει η σημαντική ήδη και ζημιογόνος για το κοινωνικό σύνολο καθυστέρηση κατασκευής, με ευθύνη της ΔΕΗ, της Μονάδας Φυσικού αερίου – της μοναδικής μεγάλης φιλοπεριβαλλοντικής και κοινωνικά αποδεκτής με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά επένδυσης στην περιοχή τα τελευταία είκοσι χρόνια - και πολύ περισσότερο οι φήμες περί ματαίωσής της.
Οι κάτοικοι της περιοχής και το Περιβάλλον όμως , θα πληγωθούν βαθιά :
---από τα 3,4 εκατομμύρια τόνων οξειδίων του Αζώτου
---από τα 2,3 εκατομμύρια τόνων διοξειδίου του Θείου
---από τους 336 τόνους αιωρούμενων σωματιδίων, και κυρίως,
---από τους 4,6 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα,
που αναμένεται να εκλύονται κάθε χρόνο κατά την λειτουργία της σχεδιαζόμενης λιθανθρακικής μονάδας, ακόμα και αν χρησιμοποιηθούν οι βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές, χωρίς να υπολογίζεται η περιβαλλοντική επιβάρυνση κατά την διάρκεια φορτοεκφόρτωσης και αποθήκευσης του λιθάνθρακα.
Η έγκριση δόθηκε με την συμπαιγνία ΡΑΕ-ΔΕΗ-ΚΕΔ (τριών φορέων εποπτευομένων από την Κυβέρνηση). Δόθηκε σε οικόπεδο πού έχει παραχωρηθεί από το Δημόσιο στο Δήμο Ταμυνέων, από το 2004, με την υπόσχεση της ΚΕΔ να το παραχωρήσει έως 30-11-2008 και στη ΔΕΗ!!! Αυτό είναι παράνομο και σκανδαλώδες.
Οι κάτοικοι της περιοχής θα αντισταθούμε με κάθε μέσον σε αυτή την εξέλιξη.
ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ ΣΤΟ ΑΛΙΒΕΡΙ
Ζητάμε από τον Υπουργό Ανάπτυξης να μην αποδεχτεί τη γνωμοδότηση της ΡΑΕ και να μην εγκρίνει την εγκατάσταση λιθανθρακικής μονάδας στο Αλιβέρι.
Από τα κόματα του Κοινοβουλίου ζητάμε να συμβάλουν στην αποτροπή της εγκατάστασης του πλέον ρυπογόνου καυσίμου στην περιοχή μας.
Από του κκ Βουλευτές του Νομού μας και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ζητάμε να συμπαραταχθούν στον αγώνα μας.
Από το Δήμο Ταμυναίων να σταθεί στο ύψος της ευθύνης του και να διαψεύσει όσα το αποκαλυφθέν έγγραφο του Προέδρου της ΚΕΔ – περί συμφωνίας Δήμου/ΔΕΗ-ΑΓΕΤ/ΚΕΔ – υπονοεί. Με την υλοποίηση των δηλωμένων έργων και την διαφύλαξη της παραχωρημένης σε αυτόν έκτασης όπου σχεδιάζουν την εγκατάσταση της Μονάδας. Με την δραστήρια και πρωταγωνιστική συμμετοχή του στους προγραμματιζόμενους αγώνες και την αναπτυσσόμενη λαϊκή αντίσταση.
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΣΤΟ ΑΛΙΒΕΡΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΖΩΗΣ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: