Πέμπτη, 1 Ιανουαρίου 2009

Σύλλογος Περιβάλλον και Πολιτισμός του δήμου Κηρέως

"Ο σύλλογος έκλεισε ένα χρόνο από τη σύστασή του. Μια κίνηση που ξεκίνησε αυθόρμητα σαν μια αντίδραση στην άμυαλη λιθανθρακοποίηση της περιοχής εξελίχθηκε με την αυθόρμητη και μαζική συμπαράστασή σας σε κάτι πολύ μεγαλύτερο και μονιμότερο. Η αποδοχή του συλλόγου που εκφράζεται όχι μόνο από τον απρόσμενα μεγάλο αριθμό μελών του αλλά και από την κοινωνική απήχηση στην Εύβοια και την παρουσία του στα ΜΜΕ. Με χαρά είδαμε την απήχησή μας να επεκτείνεται πέρα από τα όρια του δήμου και να κάνουμε οπαδούς και φίλους σε όλη την Ελλάδα από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Κάνοντας ένα γρήγορο απολογισμό της περασμένης χρονιάς, τον πρώτο του συλλόγου, η χρονιά σημαδεύτηκε με σοβαρές προκλήσεις τόσο για το περιβάλλον όσο και την προοπτική οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής. Οι ενέργειες του συλλόγου την περασμένη χρονιά επικεντρώθηκαν στην αποτροπή του άμεσου και σοβαρότερου κίνδυνου που ποτέ αντιμετώπισε η περιοχή στη σύγχρονη ιστορία της, την εγκατάσταση λιθανθρακικής μονάδας και τη μετατροπή της σε Πτολεμαΐδα του νότου. Παρόλο που το θέμα είναι ακόμα σε εκκρεμότητα και δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς, ο ρόλος του συλλόγου στην ανάσχεση και παρεμπόδιση της αδειοδότησης ήταν καταλυτικός. Ο σύλλογος παρείχε έγκυρες επιστημονικές πληροφορίες για τις συνέπειες μια τέτοιας μονάδας όχι μόνο στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων αλλά και στην οικονομική εξάρτηση και αδιέξοδα που θα δημιουργούσε. Μια σειρά ενεργειών άμεσης η έμμεσης πίεσης σε αυτούς που παίρνουν ή επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων με καταγγελίες, νομικές ενέργειες, συλλογή υπογραφών, εκστρατεία επιστολών, συγκεντρώσεις, δημοσιεύματα στο τύπο, διαφημιστικές καμπάνιες, κλπ. έβαλαν σημαντικά εμπόδια στην πορεία αδειοδότησης της μονάδας και έβγαλε από τη νάρκη σημαντική μερίδα του τόπου. Μολονότι ο λιθάνθρακας κυριάρχησε στο ενεργειο-λόγιο του συλλόγου λόγω της αμεσότητας και σοβαρότητας του θέματος, βρέθηκε χρόνος να ασχοληθούμε με άλλα θέματα. Η άγνωστη για πολλούς οικολογική αξία της περιοχής και το πόσο ευάλωτη είναι και πως μπορεί να προστατευτεί προβλήθηκαν από το σύλλογο με πλούσιο πληροφοριακό υλικό. Η άμεση ανταπόκριση και ευαισθητοποίηση του κόσμου για την προστασία της φύσης ήταν ενθαρρυντικές και οδήγησαν το σύλλογο σε πιο άμεσες παρεμβάσεις τόσο με προτάσεις όσο και καταγγελίες. Ο σύλλογος ασχολήθηκε επίσης με την δασοπροστασία, τη προστασία της βιοποικιλότητας, και την πολιτιστική ανάπτυξη με σωστή πληροφόρηση, διαφημιστικές εκστρατείες, πολιτική πίεση, προτάσεις και άλλες στοχευμένες ενέργειες, που είχαν άμεσα θετικά αποτελέσματα ενώ δεν έλειψαν και κάποιες απογοητεύσεις.

Επίσης δεν έλειψαν και οι πολέμιοι του συλλόγου και τα άνανδρα κτυπήματα κάτω από την μέση. Αλλα από αυτά ήταν αναμενόμενα, και μια ένδειξη για την αποτελεσματικότητα των ενεργειών του συλλόγου σε αυτά που πολεμά. Γιατί ο σύλλογος δεν ήρθε να χαϊδέψει, ούτε να κολακεύσει. Ήρθε να πολεμήσει αυτές τις νοοτροπίες που ταλαιπωρούν την κοινωνία για χρόνια, ήρθε να ξεσκεπάσει την ανικανότητα, την ανεπάρκεια και την κοροϊδία, ήρθε να ασκήσει κοινωνικό έλεγχο και να διεκδικήσει για την περιοχή αυτά που δικαιούται.

Φυσικά υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν και μπορούν να γίνουν. Η περιοχή σπαράζεται από την ανεργία, τη φυγή των νέων, την εγκατάλειψη, τις ψηφολάγνες υποσχέσεις και τις παρωχημένες νοοτροπίες. Οι προκλήσεις είναι μεγάλες για ένα σύλλογο που δεν φιλοδοξεί να είναι «μια συναυλία το καλοκαίρι» και μόνο με την ενεργή συμπαράσταση και συμμετοχή σας θα μπορέσει να τις αντιμετωπίσει. Γιατί ο σύλλογος είμαστε όλοι εμείς που τον στηρίζουμε. Οι δράσεις του συλλόγου για το 2009 θα κινηθούν στο τρίπτυχο περιβάλλον, πολιτισμός και οικονομική ανάπτυξη.

Με αυτές τις σκέψεις θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την γενναιόδωρη βοήθεια και συμπαράστασή σας και να σας ευχηθούμε ένα 2009 με λιγότερα προβλήματα, γεμάτο ευτυχία, υγεία, ευημερία και πρόοδο".

Δεν υπάρχουν σχόλια: