Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2008

Επιβράβευση κακοπληρωτών



Σχολιάζει…

Ο Γιώργος Αμβροσίου

Έμαθα κάτι χθες και έπεσα από τα σύννεφα. Πριν λίγες μέρες, συνδικαλιστικό σωματείο εκδοτών επαρχιακών εφημερίδων επισκέφτηκε τον πρόεδρο του ΟΤΕ για θέματα που αφορούν τον κλάδο μας και μεταξύ άλλων του έθεσαν και το εξής ζήτημα που κατά τη γνώμη μου αποτελεί ντροπή.



Ζήτησαν από τον ΟΤΕ να καλύψει υπό την μορφή διαφήμισης τα χρέη εφημερίδων προς τον οργανισμό. Δηλαδή, ζήτησαν να επιβραβεύσει ο ΟΤΕ τους κακοπληρωτές εις βάρος φυσικά των εκδοτών που είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις τους. Και φυσικά μιλάμε για δεκάδες εφημερίδες που χρωστάνε στον ΟΤΕ ποσά δεκάδων χιλιάδων ευρώ η κάθε μία. Να σας αναφέρω ενδεικτικά ότι από την Καρδίτσα υπάρχουν τουλάχιστον δύο εφημερίδες με χρέη προς τον ΟΤΕ. Μάλιστα η μία το χρέος της κάποτε έφτανε σε ύψος τα 60 χιλιάδες ευρώ. Φαντάζεστε που θα φτάνει σήμερα. Μάλιστα, σήμερα υπάρχει σήμερα στην Καρδίτσα, τουλάχιστον μία εφημερίδα με κομμένα τηλέφωνα εδώ και μήνες. Αντίθετα, οι υπόλοιπες εφημερίδες του νομού μας δεν χρωστάνε ούτε ευρώ στον ΟΤΕ. Ανάμεσά τους φυσικά είναι και «Η ΑΛΗΘΕΙΑ» που δεν οφείλει στον ΟΤΕ, αλλά και πουθενά αλλού.



Και φυσικά δεν οφείλουν μόνο στον ΟΤΕ. Οφείλουν σε ΙΚΑ, ταμείο δημοσιογράφων κ.λ.π. Τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν στην Ελλάδα πάρα πολλές. Μάλιστα, επειδή ο τελευταίος νόμος περί τύπου αναφέρει ότι για να θεωρηθεί μια εφημερίδα νόμιμη πρέπει να έχει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, πολλές εφημερίδες θα μείνουν εκτός της ετήσιας κατάστασης του Υπουργείου Τύπου και δεν θα μπορούν να δημοσιεύουν καταχωρήσεις του δημοσίου. Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις εφημερίδων που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου. Όμως, θέλω να επανέλθω στο θέμα του αιτήματος που έθεσαν στον ΟΤΕ τα μέλη του Δ.Σ. της ένωσης των εφημερίδων.



Θεωρώ κατάπτυστη την ενέργεια αυτή. Δεν είναι δυνατόν ένα συνδικαλιστικό όργανο να ενεργεί προς όφελος των κακοπληρωτών και εις βάρος των σωστών επιχειρηματιών. Επειδή σε λίγους μήνες έχουν εκλογές και θέλουν να έχουν τις θεσούλες τους στο Δ.Σ. και να απολαμβάνουν τζάμπα ταξίδια στην Αθήνα και επαφές με αξιωματούχους της κυβέρνησης που τους αποφέρουν άμεσα ή έμμεσα προσωπικά κέρδη για τις εφημερίδες τους, κάνουν δεκτό κάθε αίτημα για να χαϊδέψουν τα αυτιά των εκδοτών. Όλα για την ψήφο γίνονται σε αυτή τη χώρα. Όμως, θα πρέπει οι εκδότες αυτής της χώρας να καταλάβουν τι παιγνίδια παίζονται πίσω από την πλάτη τους. Το άρθρο μου αυτό έχει ως στόχο να ξυπνήσει συνειδήσεις. Διετέλεσα στο παρελθών σχεδόν 3,5 χρόνια στο Δ.Σ. της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Επαρχιακών Εφημερίδων και για δύο ψήφους απέτυχα να εκλεγώ και να διεκδικήσω την προεδρεία της ένωσης. Έπεσαν όλοι πάνω μου να με φάνε διότι τους χαλούσα τη σούπα. Εδώ και πέντε χρόνια απέχω από κάθε συνδικαλιστική δραστηριότητα και θα συνεχίσω να το κάνω. Ούτε αίτηση να εγγραφώ σε κάποια ένωση έχω κάνει διότι θεωρώ ότι δεν έχω τίποτε να κερδίσω. Αντιθέτως με την παρουσία μου θα νομιμοποιούσα κάποιους που αν ζούσαμε σε μια χώρα με νόμους και αρχές, όχι εφημερίδα δεν θα είχαν, αλλά ίσως να βρίσκονταν και στη φυλακή.



Όμως, έστω και εκτός ενώσεων, όπως είναι άλλωστε και άλλες 50 ημερήσιες εφημερίδες από όλη την Ελλάδα, δεν θα σταματήσω να λέω τη γνώμη μου. Άλλωστε δεν τους έχω καμία ανάγκη. Και άμα λάχει, μου αρέσει να τους χαλάω τη σούπα. Την παρούσα επιστολή θα στείλω στον πρόεδρο του ΟΤΕ και στον Υπουργό Τύπου. Για να καταλάβουν ότι επειδή ένα αίτημα το διατύπωσε η ένωση δεν σημαίνει ότι εκφράζει και το σύνολο των εκδοτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: