Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2008

Η αλήθεια για τα πυρομαχικά που είχε το Apache


"Καταρχήν το πυροβόλο το οποίο υπάρχει στα ελικόπτερα είναι το M230 Chain Gun και όχι το AN/GAU-8 Avenger (όπως αναφέρεται από κάποιους). Το δεύτερο βρίσκεται στα αεροσκάφη Α-10 της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ και όχι στα ελικόπτερα Apache. Παρόλα αυτά και τα δυο πυροβόλα είναι του ίδιου διαμετρήματος που είναι 30mm. Το επίμαχο βλήμα είναι το PGU-14 Α/Β API (Armor Piercing Incendiary). Αυτό το βλήμα πράγματι βάλλεται και από τους δυο τύπους πυροβόλου και διαθέτει διατρήτη απεμπλουτισμένου ουρανίου (DU - Depleted Uranium). Ο λόγος που χρησιμοποιείται είναι για να υπάρξει όσο το δυνατό μεγαλύτερη διατρητική ικανότητα θωράκισης. Όμως δεν υπάρχει καμία πληροφορία η οποία να επιβεβαιώνει ότι ο
ελληνικός στρατός τα έχει προμηθευτεί ποτέ. Από αυτά που είναι γνωστά ο Ε.Σ διαθέτει του τύπους MK240 SAPHEI-T (Semi-Armor Piercing High Explosive Incendiary with Tracer), MK268 APFSDS-T (Armor Piercing Fin Stabilized Discarding Sabot with Tracer) και M789 HEDP (High Explosive Dual Purpose). Ο δήμαρχος της Κύμης αν κατάλαβα καλά (ήταν στον ALPHA) ανέφερε ότι ο Ε.Σ τον ενημέρωσε ότι το ελικόπτερο έφερε τον τύπο Μ789. Γενικά πάντως οι ένοπλες δυνάμεις δεν φαίνεται να βλέπουν με καλό μάτι τους τύπους πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου (και καλά κάνουν κατά την γνώμη μου) και προμηθεύονται πυρομαχικά με διατρήτη βολφραμίου (που είναι τα APFSDS-T) αντί για τα πρώτα. Το ναυτικό επίσης είχε αποθέματα πυρομαχικών DU και τα απέσυρε όλα (για τα συστήματα Phalanx).
Πάντως δεν μπορώ να καταλάβω πιο θα είναι το όφελος του Ε.Σ με το να κρύψει το είδος των πυρομαχικών του ελικοπτέρου, δεδομένου του ότι αν ήταν τύπου DU η ζημιά (στην υγεία των κατοίκων και στο περιβάλλον) που θα προκληθεί θα είναι μεγαλύτερη από το όποιο πρόσκαιρο όφελος μιας βραχυπρόθεσμης απόκρυψης. Άλλωστε και ένας οποιοσδήποτε ανεξάρτητος φορέας αν κάνει μετρήσεις μπορεί να διαπιστώσει εύκολα αν τα πυρομαχικά ήταν τύπου DU και να εκθέσει ανεπανόρθωτα τον Ε.Σ. Οπότε δεν νομίζω ότι το σενάριο ότι το ελικόπτερο έφερε τέτοιου τύπου πυρομαχικά ευσταθεί".

ANAΓΝΩΣΤΗΣ
troktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια: