Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008

Υπο διωγμό «για το καλό τους» οι μαθητές του ...

Εκεί που πίστευαν ότι έχουν επιτέλους καταφέρει να στεριώσουν σε ένα κτήριο που το βλέπουν «παλάτι», οι σχεδόν κυνηγημένοι μαθητές και καθηγητές του Εσπερινού Γυμνασίου Χαλκίδας, βρίσκονται πάλι υπό διωγμό, με την δικαιολογία ότι το κτήριο του 3ου και 6ου Γυμνασίου Χαλκίδας που τους φιλοξενεί και στεγάζει εκατοντάδες άλλους μαθητές επί χρόνια, είναι ακατάλληλο για εκείνους.

Σίγουρα το συγκεκριμένο σχολικό κτήριο που μετράει πλέον 41 χρόνια ζωής και η στατική επάρκεια του αμφισβητείται, δεν είναι ότι καταλληλότερο για να φιλοξενήσει 850 μαθητές, αυτό όμως που προκαλεί την εύλογη απορία της επί 12 χρόνια διευθύντριας του Εσπερινού Γυμνασίου Χαλκίδας, κ. Κωνσταντινάκη, είναι γιατί η ακαταλληλότητα του κτηρίου πρέπει να αποτελεί την δικαιολογία για να εκδιωχθούν και πάλι οι μαθητές της.



Για να καταφέρουν να στεριώσουν σε αυτό το χώρο, από τον οποίο σήμερα εκδιώκονται, μαθητές και καθηγητές του Εσπερινού έχουν περάσει τους τελευταίους μήνες από 40 κύματα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κωνσταντινάκη, στο πρόσφατο Δημοτικό συμβούλιο - όπου συζητήθηκε το θέμα κατόπιν αιτήματος του Τοπικού Συμβουλίου Νέων - «από το καλοκαίρι που μας ανακοινώθηκε ότι θα πρέπει να μεταστεγαστούμε μας έχει βγει η ψυχή για να βρούμε λύση, αφού κανείς δε μας ήθελε». Όπως επιβεβαίωσε και ο Δήμαρχος Χαλκιδέων, κάθε φορά που ακουγόταν το όνομα ενός σχολείου, πιθανού για τη φιλοξενία του Εσπερινού, διδάσκοντες και γονείς αντιδρούσαν λυσσαλέα, απαιτώντας να μη συστεγαστούν με το συγκεκριμένο Γυμνάσιο, αντιμετωπίζοντας ουσιαστικά ρατσιστικά τους μαθητές που φοιτούν σε αυτό.



Τελικώς κατέστη δυνατόν να στεγαστεί το Εσπερινό σε έναν χώρο που του παραχωρήθηκε στο κτήριο του 3ου και 6ου Γυμνασίου Χαλκίδας, όμως τα προβλήματα για τους εργαζόμενους μαθητές, που επιθυμούν να μορφωθούν, δεν τελείωσαν. Όπως ανέφερε με αγανάκτηση η κ. Κωνσταντινάκη «στην αρχή δεν μπορούσαμε να βγάλουμε τα παλιά άχρηστα αντικείμενα που υπήρχαν εκεί για να βάλουμε τα δικά μας, μετά μας περιόρισαν με σιδεριές και συρματοπλέγματα, λες και ήμασταν δεν ξέρω και ‘γω τι και τώρα έρχεται το Συμβούλιο Νέων με έναν νέο ρατσισμό».



Παρά το γεγονός ότι όπως επεσήμαναν τα μέλη του Συμβουλίου Νέων το κτήριο δεν είναι κατάλληλο και «στους μαθητές του Εσπερινού αξίζει το καλύτερο σχολείο της πόλης», οι ίδιοι και η διευθύντρια φαίνεται ότι έχουν τελείως διαφορετική άποψη. Όπως ανέφερε η κ. Κωνσταντινάκη «τα παιδιά λένε ότι το βρίσκουν παλάτι και κάνουν μάλιστα πλάκα, λέγοντας ότι πλέον είναι μέσα στη χλίδα». Επιπλέον με προσωπική τους εργασία έχουν φροντίσει να κάνουν κάποιες επιδιορθώσεις στις υποδομές του σχολείου, αναβαθμίζοντας το προς όφελος όλων. Παρόλα αυτά και παρά την απόφαση του Νομάρχη, βάσει της οποίας στεγάστηκε εκεί το Εσπερινό Γυμνάσιο, οι φωνές που ζητούν την μεταφορά του σε άλλο χώρο επιμένουν, χωρίς βέβαια να ακούγεται τίποτα για το που θα μπορούσε να πάει το ανεπιθύμητο - για πολλούς όπως αποδείχτηκε - γυμνάσιο.



Τα λόγια της διευθύντριας του, αποτελούν ίσως την καλύτερη απάντηση σε όσους θεωρούν τους μαθητές του Εσπερινού Γυμνασίου «παιδία ενός κατώτερου θεού»: «Δεν είναι δυνατόν να παλεύουμε για το δημόσιο σχολείο, κλείνοντας ένα άλλο. Τα παιδιά δεν ενοχλούν κανέναν και δεν έχουν προκαλέσει προβλήματα. Αντιθέτως έχουν όρεξη για μάθηση και έχουν μάλιστα συμμετάσχει με επιτυχία σε πολλαπλές εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Αφήστε μας εδώ φέτος, δοκιμάστε μας και θα δείτε πως θα το αξιοποιήσουμε και θα το αναδείξουμε».
ΕΥΒΟΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: