Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2008

ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΥΣΕΣ






Την κωμωδία του Αριστοφάνη «ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΥΣΕΣ», παρουσίασε την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2008 στο ανοικτό θέατρο «ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ» ΤΟΥ Δ.Δ. ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ του Δήμου Ταμυναίων, η πειραματική θεατρική ομάδα «ΚΟΥΡΗΤΕΣ».

Η θεατρική ομάδα λειτουργεί με την χορηγία της Νομαρχιακής Επιτροπής Λαϊκής Επιμόρφωσης (Ν.Ε.Λ.Ε.) και το έργο παρουσιάστηκε υπό την αιγίδα του Συλλόγου «Ένωση Ταμυναίων Πολιτών η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ».

Η ομάδα συγκροτήθηκε το καλοκαίρι του 2007, με αφορμή σεμινάρια θεατρικής παιδείας της Ν.Ε.Λ.Ε. και στεγάστηκε στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αλιβερίου, αλλά και στο στούντιο του εργαστηρίου τέχνης της Ελευθερίας Ρόβολη, που ευγενικά μας παραχώρησε την αίθουσα και τον εξοπλισμό. Την υλοποίηση των σεμιναρίων ανέλαβε ο παιδαγωγός θεάτρου Γιάννης Ζαμπούνης και συμμετείχαν περισσότεροι από 25 ενήλικες της περιοχής, που είχαν την ανάγκη και τη διάθεση να μυηθούν και να πειραματιστούν με τη θεατρική δράση.

Στη διάρκεια των σεμιναρίων μελέτησαν την ιστορική και θεωρητική δομή της θεατρικής τέχνης και ασκήθηκαν δια μέσου μαθημάτων και δράσεων, έκφρασης, λόγου, και κίνησης. Στόχος της ομάδας αυτής δεν είναι η μονομερής και εσωστρεφής δημιουργία, αλλά η προέκταση και προσφορά της στον τόπο, η μετάδοση της γνώσης, από την προσέγγιση της θεατρικής τέχνης.

Όπως δήλωσαν οι συμμετέχοντες, «κάνουμε θέατρο για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας, το κοινό που μας παρακολουθεί, κι έτσι «όλοι μαζί» να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένας πλατύς ψυχικά πλούσιος και ακέραιος πολιτισμός στον τόπο μας».

Θέλοντας λοιπόν να πείσουν όσους περισσότερους συντοπίτες τους μπορούσαν, να συμπράξουν απ' οποιαδήποτε θέση στη συνέχιση αυτής της προσπάθειας, παρουσίασαν την πρώτη τους ολοκληρωμένη δημιουργία, την παράσταση του έργου του Αριστοφάνη «εκκλησιάζουσες», στο ανοικτό αυτό θέατρο, σε ένα χώρο που δοκιμάστηκε από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού.

Στην παράσταση χρησιμοποιήθηκε μια σπάνια μετάφραση του 1906, στη δημοτική γλώσσα, από τον Πολύβιο Δημητρακόπουλο.

Ευτυχής συγκυρία η συμμετοχή του μαέστρου και συνθέτη θεατρικών επιτυχιών Αλέξη Πρίφτη, και του, εδώ και 30 χρόνια, χορευτή, χορογράφου και δάσκαλου του Ελληνικού θεάτρου Συμεών Πάτροκλου. Και οι δύο δημιούργησαν και δίδαξαν πρωτότυπη μουσική και χορογραφίες, αποκλειστικά για την παράστασή.

Συντελεστές του έργου

ΣΚΗΝΟΘΕΣΊΑ-ΣΚΗΝΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ: ΙΩΑΝΝΗΣ ΖΑΜΠΟΥΝΗΣ
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΠΟΛΥΒΙΟΣ ΔΗΜΗΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΑΚΕΤΑ ΣΚΗΝΙΚΟΥ: ΙΩΑΝΝΗΣ ΖΑΜΠΟΥΝΗΣ
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΡΟΒΟΛΗ-ΤΑΣΙΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ
ΜΟΥΣΙΚΗ: ΑΛΕΞΗΣ ΠΡΙΦΤΗΣ- ΒΑΝΙΑΣ ΑΠΕΡΓΗΣ
ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΙΜΩΝ ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ
ΠΡΑΞΑΓΟΡΑ: ΠΑΡΙΣ ΓΟΥΝΙΑ
ΒΛΕΠΥΡΟΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΛΕΞΗΣ
ΓΕΙΤΟΝΑΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ
ΧΡΕΜΗΣ: ΙΩΑΝΝΗΣ ΖΑΜΠΟΥΝΗΣ
ΚΗΡΥΚΑΣ-ΔΟΥΛΟΣ: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΙΟΥΣΗΣ
ΝΕΟΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΙΟΥΣΗΣ
ΝΕΑ: ΒΑΓΓΕΛΙΤΣΑ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Α΄ΓΡΙΑ: ΠΟΠΗ ΑΛΙΜΠΙΝΙΣΗ
Β΄ΓΡΙΑ : ΜΑΡΙΝΑ ΜΑΣΟΥΡΑ
Γ΄ΓΡΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ
ΘΕΡΑΠΑΙΝΊΔΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΡΟΒΟΛΗ
ΨΙΜΜΥΘΙΟΛΟΓΟΣ-ΜΕΤΜΟΡΦΩΣΕΙΣ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΡΟΒΟΛΗ

ΧΟΡΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ- ΝΕΑΝΙΔΩΝ:
ΜΑΡΙΝΑ ΨΥΧΑΡΗ (ΚΟΡΥΦΑΙΑ)
ΧΑΡΟΥΛΑ ΜΥΛΩΝΑ
ΑΝΤΩΝΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ
ΜΑΡΙΝΑ ΜΑΣΟΥΡΑ
ΤΑΣΙΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ
ΛΙΛΗ ΣΚΟΥΡΛΗ
ΒΑΓΓΕΛΙΤΣΑ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΚΕΚΑ
ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΤΣΟΥ
ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΛΙΜΠΙΝΙΣΗ
ΜΙΡΚΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΝΙΚΗ ΚΑΛΦΑ

ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ:
ΣΟΦΙΑ ΝΤΟΒΟΛΗ- ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ- ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΙΟΥΣΗΣ- ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ- ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ-
ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΡΟΒΟΛΗ

Δυο λόγια για το θέατρο

Το θέατρο αυτό κατασκευάστηκε το 1998 από τον μακαρίτη Θωμά Μεταξά, τότε κοινοτάρχη του Αγ. Ιωάννη και είναι μια μικρογραφία αρχαίου θεάτρου.

Το κοίλον είναι κατασκευασμένο από μπετόν και η ακουστική του είναι καταπληκτική. Η παράσταση δόθηκε χωρίς μικρόφωνα, ακόμα και ο ψίθυρος του ηθοποιού ακούγεται στο πάνω διάζωμα.

Ο χώρος αυτός έμεινε στην αφάνεια για έξη χρόνια, έως τον Οκτώβριο του 2004, όταν λειτούργησε για πρώτη φορά με την παράσταση που έδωσε ο σύλλογος «Ένωση Ταμυναίων Πολιτών η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ», με το έργο «Προμηθεύς». Η παράσταση αυτή τότε είχε σαν μοναδικό σκοπό την ανάδειξη του θεάτρου, πράγμα που επετεύχθη πλήρως και ο κόσμος εντυπωσιάσθηκε. Μέσα σε αυτό το κλίμα η «Ένωση Ταμυναίων πολιτών» εκπόνησε μελέτη δωρεάν και την κατέθεσε στο Δήμο Ταμυναίων στις 25-07-2005, με την ελπίδα ότι πολύ σύντομα θα γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής πού έλειπαν. Δηλαδή δύο χώροι ένδυσης και υγιεινής, καθώς και το σταθερό υπόβαθρο του Χορού.

Απαξίωση και έλλειψη οράματος

Αντί αυτού ο Δήμος με μια προχειρότητα ανεπίτρεπτη, σκέπασε το δάπεδο του χορού με χοντρό χαλίκι που πληγώνεσαι όταν το πατάς, μπαζώνοντας και το πρώτο σκαλοπάτι του κοίλου, ενώ έβαψε το μπετό με χρώμα που είχε περισσέψει από κάποια άλλη κατασκευή και φύτεψε κολώνες με φώτα δημόσιου δρόμου και λιμανιού, χωρίς καμία μελέτη και πρόβλεψη.

Από τότε εκτός από το ρεύμα που όφειλε και έβαλε ο Δήμος, δεν έχει γίνει τίποτα για την σωστή λειτουργία του.

Το κόστος κατασκευής των βασικών εγκαταστάσεων, για να λειτουργεί σωστά το ανοικτό αυτό θέατρο, υπολογίζεται σε 40.000 ευρω. και είναι ασήμαντο ποσό μπροστά στην προοπτική που θα δώσει στην περιοχή του Δήμου Ταμυναίων. Για αυτό όμως χρειάζεται όραμα που ο Δήμος Ταμυναίων φαίνεται να μη διαθέτει...

Δεν υπάρχουν σχόλια: