Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2008

Μια συνηθισμένη είδηση στα "ψιλά"...



Καταδικάστηκε γιατρός για φακελάκι...

.

Γράφει ο Νάσος Ζαγγογιάννης
stoxasmos-politikh.blogspot.com
.

"Ποινή φυλάκισης 18 μηνών επιβλήθηκε από το Αυτόφωρο δικαστήριο σε γιατρό - γυναικολόγο του γενικού νοσοκομείου Σερρών, ο οποίος κατηγορείται ότι χρηματίστηκε από το σύζυγο ασθενούς. Η σύλληψη του γιατρού έγινε επ’ αυτοφώρω την περασμένη Τρίτη μέσα στο νοσοκομείο Σερρών, από άνδρες του τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε ο σύζυγος της ασθενούς, ο γιατρός απαίτησε "φακελάκι" 400 ευρώ, για να προσφέρει τις υπηρεσίες του, ενώ συνελήφθη την ώρα που εισέπραττε χαρτονομίσματα των 50 ευρώ τα οποία είχαν προσημειωθεί. Ο γιατρός άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος."
Πότε επιτέλους θα υπάρξει κράτος δικαίου ;
Όταν θα μάθουμε να σκεφτόμαστε και να απαιτούμε για ένα τέτοιο κράτος, θα ήταν μία εύκολη απάντηση. Αλλά ας δούμε με μια πιο στοχαστική ματιά, αυτή την είδηση από τα ψιλά γράμματα, του ειδησεογραφικού ρεπορτάζ, με τη σημείωση : "Προς κάθε ενδιαφερόμενο".


...Μου επιτρέπεται να θέσω κάποια γενικότερα ερωτήματα., τα οποία προκύπτουν αυθαίρετα, αλλά με τη λογική του απλού Έλληνα πολίτη, ερωτήματα με τα οποία η δημοσιογραφική ενημέρωση, κατέγραψε μόνο την έκβαση της δίκης. :
1ον. Ο εν λόγω γιατρός θα εξακολουθήσει να ασκεί το επάγγελμα του ; και εάν η απάντηση είναι ΝΑΙ, τι επιπτώσεις είχε ή θα έχει από τον Ιατρικό Σύλλογο ;
2ον. Αυτή η πράξη είναι η πρώτη ή προϋπήρξαν και άλλες ;
3ον. Οι ασθενείς πελάτες του, μετά από αυτή την απόφαση :
“Ο γιατρός να ασκήσει έφεση και να αφεθεί ελεύθερος”, ποιος θα τολμήσει από αυτούς ή του συγγενείς τους να προβούν σε παρόμοια καταγγελία ;
4ον. Η οικονομική κατάσταση, του εν λόγω εκβιαστή γιατρού να απαιτήσει βεβαιωμένα επιπλέον χρήματα, επιβεβαιώθηκε και από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, ότι συνάδει με τις νόμιμες οικονομικές του δραστηριότητες και αποκλείσθηκε, η πιθανή περίπτωση, της κατ΄ εξακολούθησιν πράξης του παράνομου χρηματισμού ;
Μετά τα παραπάνω φαίνεται η επιλεκτική ιεράρχηση, αλλά και η αδυναμία της ίδιας της ενημέρωσης, να αξιολογήσει τη σοβαρότητα την οποία έχει ως συχνότητα στην καθημερινότητας του πολίτη η συγκεκριμένη είδηση, αλλά προφανώς τα κριτήρια αλλάζουν σε κάθε ειδησεογραφικό μέσο, ανάλογα με ποιο θέμα θα υπάρξει με τη μεγαλύτερη τηλεοπτική προβολή και θα αποφέρει ακριβότερη διαφήμιση.
Επίσης φαίνεται, από όσα αυτή η συγκεκριμένη αναφορά της ειδησεογραφίας, μας έδωσε, ότι η πολιτεία, εκτός της απόφασης του δικαστηρίου ΔΕΝ διαθέτει άλλους μηχανισμούς για την πλήρη και ολοκληρωμένη εφαρμογή του ποινικού νόμου.
Αυτό σημαίνει ότι η προστασία και η λεγόμενη "καθημερινότητα" των προβλημάτων, που απασχολούν τον απλό πολίτη, εξαρτάται από τη ροή των άλλων γεγονότων.
Σύμφωνα και με άλλες καταγραφές, από παλιότερα παρόμοια περιστατικά, τα οποία ο συγγενής του ασθενούς, εκβιάζεται, και συναινεί από φόβο για την υγεία του προσφιλούς του προσώπου, πείθεται και συνηγορεί στην παράνομη αυτή πράξη του χρηματισμού, διότι γνωρίζει ότι, στις περισσότερες φορές, μετά και την εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό, τέτοιοι βεβαιωμένοι εκβιασμοί να "καταρρίπτονται" ή να "πέφτουν στα μαλακά".
Η ατιμωρησία ή η "χαλαρή τιμωρία" ενθαρρύνει τους επίορκους γιατρούς και τους επιτρέπει να συνεχίζουν, με μεγαλύτερη άνεση, την επόμενη φορά, την αήθη αυτή εκβιαστική πρακτική τους.
Αφού στερούμαστε το κράτος δικαίου, γιατί αυτοί να ΜΗΝ συνεχίζουν να χρηματίζονται !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: