Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2008

Εικόνες ντροπής στο Ληλάντιο






Σε απέραντο αυτοσχέδιο σκουπιδότοπο, λίγα μόλις μέτρα από κατοικημένες περιοχές, έχει μετατραπεί η παραλιακή ζώνη της Ν. Λαμψάκου, στην περιοχή των πρώην εγκαταστάσεων του εργοστασίου ΕΛΛΕΝΙΤ, με την ανοχή και του Δήμου Ληλαντίων, που παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις πολιτών δεν έχει φροντίσει να απομακρύνει τα επικίνδυνα απορρίμματα.

Πίσω από τις μάντρες οικοδομικών υλικών της Ν. Λαμψάκου και μόλις λίγες δεκάδες μέτρα πριν από το πρώτο ουζερί της παραλίας, ξεκινάει ένας από τους μεγαλύτερους αυτοσχέδιους σκουπιδότοπους αμιαστικής περιοχής, σε απόσταση μόλις 5 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα του νομού

Πρόκειται για την περιοχή περιμετρικά του οικοπέδου, όπου βρισκόταν κάποτε το εργοστάσιο παραγωγής προϊόντων αμιάντου, ΕΛΛΕΝΙΤ και που τώρα δείχνει πλήρως εγκαταλελειμμένη. Εκεί, παράλληλα με τον μισοκατεστραμμένο παραλιακό δρόμο και σε μικρή απόσταση από την πολύ βρώμικη ακτή, μπορεί κανείς να βρει κάθε είδους απορρίμματα, από μπάζα και κατεστραμμένα παλιά έπιπλα, μέχρι πόρτες, παραθυρόφυλλα και ανταλλακτικά αυτοκινήτων.

Όπως καταγγέλουν οι κάτοικοι των καταστημάτων της περιοχής, η προσβλητική αλλά και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία αυτή κατάσταση έχει διαμορφωθεί από τότε που απομακρύνθηκαν και τα τελευταία απομεινάρια των εγκαταστάσεων του ΕΛΛΕΝΙΤ.
Κάθε Μάιο, τα τελευταία οκτώ χρόνια, αντιπροσωπεία των καταστηματαρχών, αλλά και μεμονωμένα άτομα, ενοχλούν τον Δήμαρχο Ληλαντίων, υπενθυμίζοντας του το πρόβλημα και ζητώντας του να μεριμνήσει ώστε να απομακρυνθούν τα συγκεκριμένα απορρίμματα. Παρόλα αυτά παρά τις υποσχέσεις που τους δίνονται όλα αυτά τα χρόνια, τίποτα δεν έχει γίνει, με αποτέλεσμα η κατάσταση που αποτελεί πλήγμα για την υγεία των κατοίκων, αλλά και για τον τουρισμό της περιοχής, να παραμένει.

Ως υπεύθυνοι για την απόρριψη μπάζων αλλά και άλλων σκουπιδιών στην παραλιακή ζώνη, κατονομάζονται από τους καταστηματάρχες της περιοχής οι αθίγγανοι που συχνάζουν στην περιοχή. Παρόλα αυτά σε τέτοιες περιπτώσεις μάλλον κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ποιος βρίσκεται μέσα στα φορτηγάκια που ξεφορτώνουν βιαστικά τα απορρίμματα μέσα στη νύχτα.

Ευαισθητοποιημένος από την υπόθεση ο περιβαλλοντικός σύλλογος της περιοχής «Αναξαγόρας», προσπάθησε να αποτρέψει τη ρύπανση, τοποθετώντας κατά μήκος της παραλίας πινακίδες που αποτρέπουν την ρίψη μπάζων και σκουπιδιών, η προσπάθεια του όμως δεν φάνηκε να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα και οι πινακίδες έχουν απλώς μετατραπεί σε ντεκόρ του σκουπιδότοπου.

Οι εικόνες ντροπής που κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός του Ε.Τ. αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα της επικρατούσας κατάστασης, που ενώ δεν τιμά κανένα, δε φαίνεται να ευαισθητοποιεί – όπως θα έπρεπε - και τους αρμόδιους. Μετά τη δημοσιοποίηση του πολύ γνωστού για τους κατοίκους της περιοχής θέματος, περιμένουμε με ενδιαφέρον την απάντηση του Δημάρχου Ληλαντίων.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΒΟΙΚΟ ΤΥΠΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: